Kohtaa daami, joka saa sinut unohtamaan jättipotit

Cash & Carry: Shopping Spree -peliautomaatilla Paf kehittää monivuotista menestyjäänsä ja jo klassikoksi muodostunutta Cash & Carry -peliä eteenpäin. Voidaan sanoa, että pyrkimyksessä on sekä onnistuttu että epäonnistuttu.

Pidätkö alkuperäisestä Cash & Carry -pelistä? Olet varmaankin ollut sen verran utelias, että olet ainakin kurkistanut pelin jatko-osaa Cash & Carry: Shopping Spree, eikö vain?

Omasta puolestani voin sanoa, että jatko-osa kunnioittaa alkuperäistä. Se ei yritä vain ratsastaa edeltäjänsä maineella, jatko-osa todellakin tuo tärkeitä uusia elementtejä Cash & Carry -kertomukseen.

Mutta juurikin narratiiviset osuudet tekevät kaikesta monimutkaisempaa. Antakaa kun selitän.

Alkuperäisen Cash & Carryn päähahmo on ostoksia rakastava daami. 1960-luvulta vaikutteita saaneessa pelimaailmassa daami toimii sekä kertojana että varsinaisena toimijana, hänellä on siis merkittävä kaksoisrooli. Silti hän pysyttelee koko ajan käsivarrenmitan päässä meistä ja jää arvoitukselliseksi. Pelaajina meidän on vain kiltisti tyydyttävä siihen.

Shopping Spreessä daami on entistäkin repäisevämpi. Hän ilmaisee tunteitaan verbaalisesti paljon selkeämmin kuin aiemmin, mikä korostaa daamin persoonallisuutta. Pelaajina pääsemme paljon nopeammin sinuiksi daamin kanssa kuin alkuperäisessä pelissä.

peliautomaati Cash & Carry: Shopping Spree

Suhtaudun epäilevästi tai ainakin ristiriitaisesti Shopping Spreehen juuri siksi, että haluaisin saada enemmän kontaktia hahmoon.

Tuntuu siltä, kuin Pafin pelikehittäjät (kyllä vain, peli on kehitetty heidän omassa pelistudiossaan) houkuttelisivat hahmolla, johon mieluusti solmisi tiiviimmän suhteen – mutta tutustuminen pysähtyy kuin seinään, aivan liian nopeasti! Pääset aavistuksen lähemmäs, mutta et kuitenkaan perille saakka.

Pelin ilmaiskierroksissa ja bonuspeleissä ei todellakaan ole mitään vikaa, mutta toisinaan minusta tuntuu, että olisin valmis vaihtamaan bonuspelin entistä suurempaan läheisyyteen hahmon kanssa ja hahmon kehittymiseen, hänhän on niin viihdyttävä! (Hänellä ei myöskään ole nimeä, lue lisää täältä.)

Toisaalta ei tarvitse olla mikään Einstein pystyäkseen arvaamaan, mitä Pafin tiimi on miettinyt.

Olen aivan varma, että he ovat jo ajat sitten päättäneet panostaa shoppailijadaamiin ja hänen persoonaansa pitkänäköisesti ja määrätietoisesti. He antavat hänen kypsyä ja kehittyä ajan mittaan – kuin laadukkaan viinin.

Kypsymistä odotellessa me muut tavalliset kuolevaiset joudumme kärsivällisesti odottamaan seuraavaa näytöstä nähdäksemme, mitä shoppailijadaami on keksinyt seuraavaksi. 

Teksti: Joakim Enegren