Kirjaudu sisään

Pokerin säännöt – näin se toimii

Texas Hold’em, Texas, Hold’em tai ihan vain Teksu – rakkaalla lapsella on usein monta nimeä. Sanotaan, että Texas Hold’emin oppii kymmenessä minuutissa, mutta hyväksi pelaajaksi kehittyminen kestää koko elämän.

Peliä kutsutaan myös pokerien Cadillaciksi – ja nyt opit kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää päästäksesi alkuun kaikkien huulilla olevassa korttipelissä.

Keittiön pöydän ääressä jokainen pelaaja toimii vuorotellen jakajana. Kun pelataan kasinolla tai Pafin online-pokeripöydässä, pelissä on erillinen jakaja, joka jakaa kortit, kerää panokset ja niin edespäin. Jälkimmäisessä tapauksessa pelissä on nappi, joka osoittaa jakajan paikkaa eli pelaajaa, joka saa taskukorttinsa viimeisenä. Jokaisen pelatun käden jälkeen nappi siirtyy yhden askeleen vasemmalle. Näin peli pysyy reiluna, sillä nappi kertoo, kuka asettaa panoksena panostuskierroksella ensimmäisenä.

Ennen kuin kortit voidaan jakaa, kahden pelaajan on asetettava alkupanokset, joita kutsutaan ”blindeiksi”. Ensimmäisenä jakajan vasemmalla puolella oleva pelipaikka on ”pieni blindi” ja siitä seuraava paikka vasemmalla on ”iso blindi”. Pieni blindi on yleensä puolet isosta blindistä, mutta joskus tästä säännöstä poiketaan käytännön syistä. Esimerkiksi voi olla kätevämpää pelata 2 ja 5 euron blindeillä kuin jakaa euroja sentteihin.

Verkossa tai pokeriturnauksissa yleensä vain kaksi pelaajaa maksaa blindit. Live-käteispeleissä ei kuitenkaan ole tavatonta, että pelaajat saavat asettaa vapaaehtoisia alkupanoksia, joita kutsutaan nimellä ”straddle”. Straddlen avulla pelaajat voivat tavoitella oikeutta toimia viimeisenä (tavallisesti tämä oikeus kuuluu isolle blindille). Panokset kaksinkertaistuvat seuraaville pelaajille – esimerkiksi jos pieni blindi on 1 euron, iso blindi on 2 euroa, ensimmäinen straddle 4 euroa, toinen straddle 8 euroa jne.

Iso blindi sanelee myös kaikkien panostuskierrosten minimipanoksen. Esimerkiksi jos blindit ovat 1 euro ja 2 euroa, jokaisella panostuskierroksella minimipanos on 2 euroa.

Ensimmäinen panostuskierros

Jakaja jakaa kortit pienestä blindistä alkaen (eli napista seuraavana vasemmalla istuvasta pelaajasta). Jokainen pelaaja saa kaksi korttia, yhden kerrallaan. Sitten suurimmasta blindistä vasemmalla istuva pelaaja (isosta blindistä vasemmalla, jos vapaaehtoiset straddlet eivät ole sallittuja) aloittaa pelin päättämällä luovuttaako hän, katsooko hän (maksaa ison blindin suuruisen panoksen) vai korottaako hän panosta. Tätä pelipaikkaa kutsutaan myös nimellä UTG eli ”under the gun”. Peli jatkuu myötäpäivään pöydän ympäri, kunnes kaikki pelaajat ovat saaneet tilaisuuden luovuttaa, katsoa tai korottaa. Ensimmäinen panostuskierros päättyy, kun kaikki pelaajat ovat joko luovuttaneet tai maksaneet panokset.

Floppi ja muut panostuskierrokset

Jos pelissä on ensimmäisen kierroksen jälkeen vielä mukana enemmän kuin yksi pelaaja, jakaja jakaa ”flopin” eli kolme viidestä kaikille pelaajalle yhteisestä kortista. Yhteiskortit jaetaan auki (kuvapuoli ylöspäin) pöydän keskelle. Live-peleissä jakaja ”polttaa” yhden kortin eli siirtää sen syrjään ennen kolmen yhteiskortin jakamista. Live-peleissä näin tehdään aina siltä varalta, että pakan päällimmäisessä kortissa on jokin näkyvä merkki, mutta online-peleissä polttaminen ei ole tarpeen.

Seuraava panostuskierros alkaa jakajaa lähinnä vasemmalle olevasta, vielä kierroksella mukana olevasta pelaajasta. Peli jatkuu samalla tavalla kuin ensimmäisellä panostuskierroksella – pelaajat päättävät vuorollaan, luovuttavatko (eli hylkäävät korttinsa eivätkä yritä voittaa pottia), katsovatko vai korottavatko itse.

Turn ja kolmas panostuskierros

Kun toinen panostuskierros on käyty, jakaja jakaa pöydälle auki neljännen yhteiskortin, jonka nimi on ”turn”. Seuraavaksi käydään uusi panostuskierros samalla tavoin kuin aiemminkin.

River ja neljäs panostuskierros

Kun kolmas panostuskierros on käyty, jakaja jakaa pöydälle auki viidennen eli viimeisen yhteiskortin, jonka nimi on ”river”. Sitten käydään neljäs eli viimeinen panostuskierros kuten aiemminkin.

Pokerikäden voi voittaa kahdella tavalla. Toinen voittotapa on olla viimeinen pelaaja, joka on vielä mukana pelissä. Voit siis voittaa panostamalla neljän panostuskierroksen aikana siten, että muut pelaajat pitävät kättäsi kierroksen parhaana ja luovuttavat (jolloin voitat potin automaattisesti). Jos viimeisen panostuskierroksen jälkeen pelissä on vielä vähintään kaksi pelaajaa, on vuorossa käsien näyttö eli ”showdown”. Tässä tapauksessa kierroksen voittaa se pelaaja, joka pystyy muodostamaan viidestä yhteiskortista ja kahdesta taskukortistaan pokerikäsien arvojärjestyksen mukaan parhaan viiden kortin käden.

Six Plus Hold’em

Six Plus Hold’em on Texas Hold’emin versio, joka pelataan tavallista pienemmällä korttimäärällä. Tavallisen 52 kortin pakan sijaan se pelataan pakalla, josta on poistettu kakkoset, kolmoset, neloset ja vitoset (yhteensä 16 korttia), jolloin pakkaan jää 36 korttia. Pakan pienin kortti on 6 ja isoin on ässä. Six Plus Hold’emin logiikka ja panostusmalli toimivat samaan tapaan kuin klassisessa Texas Hold’emissa. Ainoa ero pelien välillä on käsien rankkaus huonoimmasta parhaimpaan.

Ässän avulla voi muodostaa suoran, jossa ässä on joko isoin (AKQJT) tai suoran, jossa ässä on pienin (A2345). Six Plus Hold’emissa perinteisen Texas Hold’emin heikointa mahdollista suoraa A2345 vastaava käsi on A6789.

Six Plus Hold’emin kädet rankataan hieman eri lailla kuin perinteisessä Texas Hold’emissa. Six plus Hold’emissa kolmoset voittaa suoran ja värisuora voittaa täyskäden. Sääntö on otettu käyttöön, jotta pienemmän korttipakan vuoksi muuttunutta todennäköisyyttä saada osuma saataisiin kompensoitua perinteiseen 52 kortilla pelattavaan Hold’emiin verrattuna.

Omahan säännöt

Selitämme lopuksi vielä lyhyesti toisen suositun pokeripelin säännöt.

Omaha Hold’em toimii samalla tavalla kuin Texas Hold’em, mutta siinä on yksi olennainen ero. Texasissa kukin pelaaja saa kaksi taskukorttia sekä muodostaa niistä ja viidestä yhteiskortista viiden kortin käden. Tässä kädessä voi olla kaksi taskukorttia ja kolme yhteiskorttia, yksi taskukortti ja neljä yhteiskorttia tai poikkeustapauksessa käden voi muodostaa pelkistä yhteiskorteista ilman taskukortteja.

Omahassa puolestaan pelaajat saavat neljä taskukorttia, ja pöytään jaetaan viisi yhteiskorttia. Voittokäteen on aina käytettävä kaksi taskukorttia ja kolme yhteiskorttia.

 Ace of Spades, Ace of Hearts, Ace of Diamonds and 8 of Hearts

Esimerkki: taskukorttisi ovat pataässä, herttaässä, ruutuässä ja herttakahdeksan;

Ten of Spades, 9 of Spades, 7 of Spades, 6 of Diamonds and 6 of Spades

ja yhteiskortit ovat patakymmenen, patayhdeksän, pataseitsemän, ruutukuusi ja patakuusi. Mitä sinun kannattaa tehdä? Mieti itse!

Oikea vastaus on, että et voi muodostaa väriä, sillä et voi käyttää taskukorteistasi pelkkää pataässää ja pöydästä neljää pataa. Et voi myöskään muodostaa suoraa, sillä et voi käyttää taskukorteistasi kahdeksikkoa täydentämään pöydässä olevaa vajaata suoraa kuudesta kymmeneen. Eikä sinulla ole täyskättä, sillä et voi käyttää taskukorteistasi kolmea ässää ja pöydästä kuutosparia. Lopullinen kätesi muodostuu siis taskukorttien ässäparista ja yhteiskorttien kuutosparista ja kympistä – kahdella parilla ei vielä juhlita!

5 Card Omaha

Viiden kortin Omaha eroaa tavallisesta Omahasta siten että jokaiselle pelaajalle jaetaan viisi yksityistä korttia. Muuten pelisäännöt ovat samat kuin Omahassa - pelaaja muodostaa parhaan viiden kortin pokerikäden käyttämällä täsmälleen kolmea yhteistä korttia yhdessä täsmälleen kahden yksityisen korttinsa kanssa.

Pelaa tai lataa Pafin pokeriohjelma

Kielletyt työkalut ja apuohjelmat

Pelaajaa ohjeistavat ohjelmat tai muut apuvälineet jotka automatisoivat tai muuten avustavat pelaamisessa ovat kiellettyjä (esim. Shanky Bot tai Preflop Autofolder). Myös ohjelmat, jotka auttavat valitsemaan pelipöydän tai vastustajan (esim. Magic Seat ja one007), tai ohjelmat jotka keräävät pelitietoja pelaajista joita vastaan pelaaja ei ole pelannut (ns. data mining, esim. Smarthand ja statname) ovat kiellettyjä.

Tämän lisäksi on kiellettyä käyttää ohjelmia jotka laskevat kehittyneempiä todennäköisyys- tai arvolaskelmia (esim. Piosolver ja ICMIZER), tai ohjelmia tai muuta materiaalia jotka tuottavat samankaltaisia laskelmia (esim. Equilab ja AssassinatorHUD).

Sekä sinun että muiden pelaajiemme turvallisuuden vuoksi iPoker voi tarkistaa pelaajien omat käyttölaitteet näiden kiellettyjen ohjelmistojen varalta kun pokeriohjelmaa käytetään. Muita tietoja käyttäjän laitteelta ei voida lukea. Jos pelaaja käyttää edellä mainittuja tai muita vastaavia kiellettyjä apuohjelmia tai työkaluja pelitili suljetaan ja pelivarat voidaan takavarikoida mahdollisten vastapelaajien hyvitysten kompensoimiseksi.

Pokerin säännöt